27. 11. 2011

Co je to Malifaux?

Malifaux vznikl v roce 2009 pod rukama americké firmy Wyrd Miniatures. Jedná se o skirmish wargamingovou hru, kde proti sobě stojí 2 skupiny (gangy) a snaží se splnit různorodé úkoly.

Malifaux má steampunkovo-viktoriansko-horrorový nádech, kde se figurky skládají od kovbojů, přes kouzelníky až k takovým věcem jako jsou malé děti, plyšoví medvídci, lehké "mrtvé" slečny a nebo panenky. Modely jsou moc pěkně zpracované, některé budí úsměv, některé úžas a některé odpor.

Firma Wyrd Miniatures si dá také záležet na "fluffu" (příbězích) a nádherně dokáží vylíčit příběhy z města Malifaux a dále příběhy hlavních i vedlejších hrdinů. Více o městě Malifaux v sekci Historie Malifaux.

K samotné hře, největší rozdíl oproti jiných her je jakákoliv absence kostek, kostky totiž zde nahrazuje "pokerový" balíček odkud si lížete karty a ty Vám udávají sílu kouzel, schopnost trefit se atd. Skvělý mechanismus je hlavně v tom, že máte na ruce karty, kterýma můžete ovlivňovat karty které otáčíte v průběhu. Takže se nemusíte spoléhat pouze na štěstí ale hrát s tím, že víte že se Vám podaří zakouzlit nějaké kouzlo nebo použít určitou schopnost.

Další veliký rozdíl je v tom, že samotný gang si volíte až těsně před hrou, takže se můžete připravit na okolnosti a úkol, který máte pro danou hru. V jednotlivých kolech se aktivují jednotlivé modely na střídačku, takže musíte přemýšlet v jakém pořadí modely aktivovat což v situaci, kde se odehrává více soubojů najednou je dost zásadní.

Samotné modely mají kartičku se schopnostmi a že některé modely jich mají spousty, což je z počátku nevýhoda jelikož se musíte naučit spousty schopností a možností a dále se naučit modely protivníka, takže začátky bývají těžší než v jiných hrách.

Malifaux je dosti strategická hra, většina úkolů není totiž přímo konfliktní a tak nevyhrajete hned tím, že zabijete nepřítele. Některé hry se dají vyhrát tak, že nemusíte zabít jediný model a splníte svůj úkol. Takže k tomu, že každý hráč má svůj úkol si může každý zvolit až 2 nižší úkoly za které jsou též body. Tyto úkoly můžou být zveřejněny ale také nemusí, takže si zapíšete jaký úkol máte a výsledek se protihráč dozví až na konci. Celkové takto můžete nasbírat až 8 bodů a kdo na konci má víc, vyhrál.


Žádné komentáře: